Page 21 - duetallozo_2022_marcius_inderaktiv
P. 21
újakat pedig hátrébb, akkor ezek fognak
először a kezünk ügyébe kerülni.
A nem megfelelő tárolásba tartozik az is,
amikor olyan zöldségeket és gyümölcsöket
teszünk egymás mellé, amik etánt bocsátanak
ki, és amik erre érzékenyek. A leggyakoribb
hiba a hagyma és a krumpli együtt tárolása,
viszont ezek nem annyira nem kedvelik
egymást, a krumpli hamarabb kicsírázik,
és a hagyma is gyorsabban megromlik.
AZ ÉLELMISZERHULLADÉKOT
HÁROM FŐ CSOPORTBA
OSZTHATJUK: ELKERÜLHETŐ,
POTENCIÁLISAN ELKERÜLHETŐ
ÉS ELKERÜLHETETLEN. MIT
JELENTENEK EZEK?
Elkerülhető élelmiszerhulladék minden
olyan étel, amit még elfogyaszthatnánk, de
nem tesszük valamiért, mert megromlott,
vagy nem akarunk már belőle enni. A
potenciálisan elkerülhető olyan dolog, ami
Tárolási praktikákkal is tudunk tenni azért, komposztálás a legjobb megoldás. A ízlés kérdése, hogy elfogyasztjuk-e, pl.
hogy ne kerüljön az étel a szemétbe. Ami fővárosban több helyen van közösségi almahéj, csirkebőr, kenyérhéj. Elkerülhetetlen
gyakran meg szokott maradni, és a NÉBIH komposztáló, de ez otthon is megoldható pedig a csontok, csutkák, amiket nem tudunk
listáján első helyen áll, azok a péksütemények beltéren, vagy a kertben. felhasználni, de mégis szerves hulladék.
és a kenyér. Itt is érdemes nagyobb
mennyiség esetén lefagyasztani. Ha mégis MILYEN OKOKBÓL VÉGEZHETI MIÉRT FONTOS TUDATOSNAK
megszárad a kenyér, akkor készíthetünk AZ ÉTEL A SZEMÉTBE? LENNI A KONYHÁBAN A
belőle bundáskenyeret, melegszendvicset, Ilyen ok lehet, ha többet vásároltunk, MINDENNAPOK SORÁN?
pirítóst, vagy zsemlemorzsát. és nem vagyunk tisztában az adott étel A mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak
romlandóságával. Itt különbséget kell tenni hatalmas ökológiai lábnyoma van. Azzal,
Az is előfordulhat, hogy túl nagy mennyiséget a minőségmegőrzési és a fogyaszthatósági ahogyan bánunk az élelmiszerrel, nagyban
készítünk egy ételből, és megunjuk. Ilyenkor idő között. Minőségmegőrzési ideje a hozzá tudunk járulni, hogy milyen lesz
érdemes lefagyasztani a maradékot. Nem tartós, száraz élelmiszereknek van. Ezek az elkövetkezendő 10-20-30 évünk. Minél
is gondolnánk, mekkora élelmiszermentő lejárata után sem feltétlenül kell kidobni előrébb haladunk a klímakatasztrófa felé,
ötletek ezek, pedig sokat segítenek. azokat. Ha nem avas, nincs benne bogár, annál szélsőségesebb körülmények jönnek,
nincs fura szaga, akkor még ehető. amik nagyban hatnak a mezőgazdaságra, az
HA MÉGIS KÉNYTELENEK élelmiszertermelésre. Ezáltal drágább lesz
VAGYUNK KIDOBNI AZ Ha fogyaszthatósági idő szerepel a terméken, az élelmiszer. Érdemes figyelembe vennünk,
ÉLELMISZERT, MILYEN annak lejárata után maximum 1-2 nap ehető lehet, hogy most könnyen hozzájutunk
LEHETŐSÉG VAN A NEM még, ha nincs fura íze, állaga vagy szaga. ételhez, és kevésbé tartjuk értékesnek, de
ÉLELMISZERKÉNT TÖRTÉNŐ ahogy haladunk előre, ezzel a hozzáállással
ÚJRAHASZNOSÍTÁSÁRA? A nem megfelelő tárolás is lehet egy ok. egyre nehezebb lesz, ezért is érdemes
Érdemes külön gyűjteni a szerveshulladékot. Ha odafigyelünk arra, hogy a hűtőben már most is értékként tekinteni rá.
Ha nem ehető már az élelmiszer, akkor a a régi termékeket rakjuk előre, az (Bihari Bernadett Luca)
21