Page 21 - duetallozo_2022_marcius_inderaktiv
P. 21

újakat pedig hátrébb, akkor ezek fognak
                                                                                először a kezünk ügyébe kerülni.

                                                                                A nem megfelelő tárolásba tartozik az is,
                                                                                amikor olyan zöldségeket és gyümölcsöket
                                                                                teszünk egymás mellé, amik etánt bocsátanak
                                                                                ki, és amik erre érzékenyek. A leggyakoribb
                                                                                hiba a hagyma és a krumpli együtt tárolása,
                                                                                viszont ezek nem annyira nem kedvelik
                                                                                egymást, a krumpli hamarabb kicsírázik,
                                                                                és a hagyma is gyorsabban megromlik.
                                                                                AZ ÉLELMISZERHULLADÉKOT
                                                                                HÁROM FŐ CSOPORTBA
                                                                                OSZTHATJUK: ELKERÜLHETŐ,
                                                                                POTENCIÁLISAN ELKERÜLHETŐ
                                                                                ÉS ELKERÜLHETETLEN. MIT
                                                                                JELENTENEK EZEK?
                                                                                Elkerülhető élelmiszerhulladék minden
                                                                                olyan étel, amit még elfogyaszthatnánk, de
                                                                                nem tesszük valamiért, mert megromlott,
                                                                                vagy nem akarunk már belőle enni. A
                                                                                potenciálisan elkerülhető olyan dolog, ami
           Tárolási praktikákkal is tudunk tenni azért,   komposztálás a legjobb megoldás. A   ízlés kérdése, hogy elfogyasztjuk-e, pl.
           hogy ne kerüljön az étel a szemétbe. Ami   fővárosban több helyen van közösségi   almahéj, csirkebőr, kenyérhéj. Elkerülhetetlen
           gyakran meg szokott maradni, és a NÉBIH   komposztáló, de ez otthon is megoldható   pedig a csontok, csutkák, amiket nem tudunk
           listáján első helyen áll, azok a péksütemények   beltéren, vagy a kertben.   felhasználni, de mégis szerves hulladék.
           és a kenyér. Itt is érdemes nagyobb
           mennyiség esetén lefagyasztani. Ha mégis   MILYEN OKOKBÓL VÉGEZHETI   MIÉRT FONTOS TUDATOSNAK
           megszárad a kenyér, akkor készíthetünk   AZ ÉTEL A SZEMÉTBE?         LENNI A KONYHÁBAN A
           belőle bundáskenyeret, melegszendvicset,   Ilyen ok lehet, ha többet vásároltunk,   MINDENNAPOK SORÁN?
           pirítóst, vagy zsemlemorzsát.     és nem vagyunk tisztában az adott étel   A mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak
                                             romlandóságával. Itt különbséget kell tenni   hatalmas ökológiai lábnyoma van. Azzal,
           Az is előfordulhat, hogy túl nagy mennyiséget   a minőségmegőrzési és a fogyaszthatósági   ahogyan bánunk az élelmiszerrel, nagyban
           készítünk egy ételből, és megunjuk. Ilyenkor   idő között. Minőségmegőrzési ideje a   hozzá tudunk járulni, hogy milyen lesz
           érdemes lefagyasztani a maradékot. Nem   tartós, száraz élelmiszereknek van. Ezek   az elkövetkezendő 10-20-30 évünk. Minél
           is gondolnánk, mekkora élelmiszermentő   lejárata után sem feltétlenül kell kidobni   előrébb haladunk a klímakatasztrófa felé,
           ötletek ezek, pedig sokat segítenek.  azokat. Ha nem avas, nincs benne bogár,   annál szélsőségesebb körülmények jönnek,
                                             nincs fura szaga, akkor még ehető.   amik nagyban hatnak a mezőgazdaságra, az
           HA MÉGIS KÉNYTELENEK                                                 élelmiszertermelésre. Ezáltal drágább lesz
           VAGYUNK KIDOBNI AZ                Ha fogyaszthatósági idő szerepel a terméken,   az élelmiszer.  Érdemes figyelembe vennünk,
           ÉLELMISZERT, MILYEN               annak lejárata után maximum 1-2 nap ehető   lehet, hogy most könnyen hozzájutunk
           LEHETŐSÉG VAN A NEM               még, ha nincs fura íze, állaga vagy szaga.  ételhez, és kevésbé tartjuk értékesnek, de
           ÉLELMISZERKÉNT TÖRTÉNŐ                                               ahogy haladunk előre, ezzel a hozzáállással
           ÚJRAHASZNOSÍTÁSÁRA?               A nem megfelelő tárolás is lehet egy ok.   egyre nehezebb lesz, ezért is érdemes
           Érdemes külön gyűjteni a szerveshulladékot.   Ha odafigyelünk arra, hogy a hűtőben   már most is értékként tekinteni rá.
           Ha nem ehető már az élelmiszer, akkor a   a régi termékeket rakjuk előre, az          (Bihari Bernadett Luca)
                                                                                                               21
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26