Page 20 - duetallozo_2022_marcius_inderaktiv
P. 20
A mellékletet az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja
Az élelmiszerpazarlás
ellen ökosan!
TE IS ÉSZREVETTED MÁR, HOGY SOKSZOR A KUKÁBAN VÉGZI AZ ÉTEL, AMIT
MÉG MEG LEHETETT VOLNA MENTENI? MÁR A TERMELŐI, A KERESKEDELMI
ÉS A VENDÉGLÁTÓI SZEKTORBAN IS NAGY MENNYISÉG VÉGZI A SZEMÉTBEN,
NEM IS BESZÉLVE A HÁZTARTÁSOKRÓL – PEDIG OTTHON IS RENGETEGET
TEHETNÉNK, HOGY EZ NE ÍGY LEGYEN. KISS-SZABÓ ESZTERREL,
A FELELŐS GASZTROHŐS ALAPÍTVÁNY KOMMUNIKÁCIÓS VEZETŐJÉVEL
BESZÉLGETTÜNK A TÉMÁBAN.
MIT AZ AZ MAGYARORSZÁG HOGYAN
ÉLELMISZERPAZARLÁS? ÁLLUNK EU-S SZINTEN AZ
Élelmiszerpazarlásnak azt nevezzük, ÉTELPAZARLÁSBAN? A
amikor olyan élelmiszert dobunk ki, HÁZTARTÁSOKBÓL VAGY AZ
ami még ehető lenne; vagy ugyan már ÉLELMISZERBOLTOKBÓL KERÜL
nem ehető, de hulladékká válása egy TÖBB ÉTEL A SZEMÉTBE?
kis odafigyeléssel elkerülhető lett volna. EU-s szinten egészen jól állunk. EU-s
Jellemzően ilyen eset, amikor elfeledkezünk átlagban az élelmiszerhulladék 70
például a hűtőben lévő paprikáról, és az százaléka a háztartásokban keletkezik,
megrothad, emiatt a szemétben végzi. a maradék 30% pedig a feldolgozási,
valamint a kereskedelmi szakaszban.
HOGYAN FÜGG ÖSSZE
A KLÍMAVÁLTOZÁSSAL? Egy holland tanulmány szerint
Az élelmiszeripar és a mezőgazdaság Magyarországon ez pont fordítva van.
nagyban használja bolygónk energiáit. A A hulladék 68 százaléka a feldolgozási
Föld édesvízkészletének 70 százalékát a szakaszban keletkezik, 32 százaléka pedig a
mezőgazdaság használja fel. Az üvegházhatású kereskedelemben és a háztartásokban. Ilyen
gázok kibocsátásának negyedéért szintén szempontból a háztartások nálunk kevésbé
a mezőgazdaság és az élelmiszeripar a pazarlók. Azonban az előállítási, feldolgozási csak azt vesszük meg, amira valóban
felelős. Az élhető területeknek kb. fele és kereskedelmi szakaszban rengeteg szükségünk van. Becsapós lehet, amikor
mezőgazdasági használat alatt áll. Amikor hulladék keletkezik, ami a mezőgazdaság és a nagyobb kiszerelésű termék kedvezőbb
kidobjuk az ételt, akkor mindazt az energiát, a logisztika fejletlenségének tudható be. áron kapható, mint az egyes kiszerelésű.
vizet, földterületet is a kukába dobjuk, Ha egy kétszemélyes háztartást nézünk,
amit az előállítására felhasználtak. Ezzel LEHET TUDNI, ÉVENTE MENNYI nem biztos, hogy időben el fog fogyni az a
nagyban hozzájárulunk a klímaváltozáshoz. ÉTELBŐL LESZ HULLADÉK mennyiség. Ilyenkor érdemes a kevesebbet
MAGYARORSZÁGON? választani, mert ezzel is spórolunk, hiszen
MILYEN MÓDON ÉS KIK MÉRIK Az előző évek méréséhez képest csökkent az hogyha kidobjuk, akkor a pénzt is kidobjuk.
AZ ÉTELPAZARLÁS MÉRTÉKÉT? élelmiszerpazarlás, a 2019-es adat szerint 65
Itthon a NÉBIH-nek (Nemzeti Élelmiszerlánc- kg / fő/ év, előtte ez 68 kg, de még ez is sok. Ha Egy másik tipp, hogy amit csak tudunk,
biztonsági Hivatal) van egy „Maradék egy négytagú családod veszünk alapul, akkor próbáljunk meg felhasználni. Ha biztos
nélkül” nevezetű programja, ami keretében már egy tetemes mennyiségről beszélhetünk. forrásból szerezzük be az alapanyagainkat,
kb. 5 évente végeznek méréseket, amibe Összességében kb. 1,8 millió tonna akkor érdemes ezeket újrahasznosítani,
háztartásokat vonnak be. Ilyenkor a élelmiszerhulladék keletkezik évente itthon. például a céklahéjból chipset lehet
háztartásoknak egy megadott ideig készíteni, a levelekből levest.
mérniük kell, hogy mennyi szerves anyag MIT TEHETÜNK ENNEK
kerül a szemetesükbe. Az így kapott CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN? Ha húsról beszélünk, akkor érdemes
értéket egy főre, illetve népsűrűségre Egyéni szinten apró lépésekkel is tudunk egész szárnyast vásárolni, és annak
elosztva tudnak egy átlagot számolni. kezdeni. Például listával megyünk bevásárolni, minden részét felhasználni.
20