Nézd meg a DUE Tallózó 2024. októberi számát!

Bagossy Brothers: „Emlékeinkből regényeket lehetne írni, ami egyszer, lehet, meg is valósul”

A Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendő székelyföldi zenekar, a Bagossy Brothers Company tagjai talán a sorsnak is köszönhetően zenélnek ma együtt. A csapat nevét is adó Bagossy testvérpárral, Lászlóval és Norberttel beszélgettünk, akik az első sikerektől kezdve a legújabb, színházi térbe helyezett projektükig kalauzoltak el minket a történetükben.

A Bagossy előtt is játszottatok már egy zenekarban. A véletlen hozta így, vagy ti törekedtetek arra, hogy mindig együtt mozogjatok?

Bagossy László: Együtt éltünk bátyámmal, Norbival, ezért valahol egyértelmű volt. Voltak kikacsintgatások, de végső soron ennek így volt a rendje, hogy mi mindenképpen együtt maradjunk. A testvéri kapcsolat mindig nagyon fontos volt számunkra. Dobosból sincs sok Gyergyószentmiklóson, egy tizenötezer fős kisvárosban, az összes zenekarunkban Szilárd (Bartis Szilárd) játszott. Ata (Tatár Attila) gitárosunk sokat dolgozott külföldön, mielőtt bekerült a zenekarunkba. Megállapodni tért haza Gyergyóra, mikor csatlakozott hozzánk. Zsombi (Kozma Zsombor) a „büszkeszárhegyi” közöttünk. Ez az egység, ami minket összekötött, már az első perctől kezdve megvolt. Elsősorban a baráti kapcsolat a fontos, hogy működjön a kémia, az akkordokat pedig el lehet sajátítani.

Hogy alakult meg a Bagossy Brothers Company együttes?

Bagossy Norbert: Megíródott az első dal, az Add vissza, nagy sikerrel belobbant, igazából ennek a hatására. Korábban öcsémmel léptünk már fel Bagossy Brothers néven, amit Ata gondolt tovább, ő adta a Bagossy Brothers Company nevet. Az első koncertek bevételéből megvettük az első hangkártyát, amivel otthon öcsém a kisszobában felvette a zenéket, amit mi magunk kiírtunk párszáz CD-re és nyomtattunk hozzá borítót. Így lett meg az első kislemezünk. Későbbiekben folyamatosan pályáztunk és kerestük a lehetőségeket.

Magyarországon később szereztetek ismertséget, mint a szülőföldeteken. Mi volt ennek az oka? Az ember azt gondolná, hogy a felkapatott előadók általában gyorsan terjednek.

B. L.: 2 éve működött már a zenekarunk, mikor átjöttünk Magyarországra, és nem ismertek minket még akkor. Ugyanazokat a lépcsőfokokat kellett végigjárnunk, mint Székelyföldön. Érdekes, hisz Magyarországon, ha van egy híres előadó, akkor Székelyföldön is ismerik már, viszont fordított esetben sajnos ez nem igaz, érdekes kontraszt volt számunkra is.

Melyik a legkedvesebb emléketek a zenekar múltjából?

B. N.: Sok emlék összegyűlik egy-egy szezon alatt, amelyről regényeket lehetne írni, ami egyszer, lehet, meg is fog történni. Szeretjük a téli visszavonulós hónapokat, amikor a kreatív munkafolyamatoké a terep. Szeretünk kikacsintgatni a szokványos Bagossy koncerteken kívül akusztikus, szimfonikus, népi vonulatok felé, amelyben a közeljövőben szeretnénk magunkat kipróbálni.

Megszerveztétek idén a „Balaturnét”. A közeljövőben készültök hasonlóval?

B. N.: A Balaturné nevű biciklis körút 5 állomásos volt, melynek az egyik állomása a saját minifesztiválunk volt, amely Hegyilevegő Piknik néven futott. Egyelőre nincs tervben, hogy ezt minden évben megismételnénk, de elvetve sincs az ötlet. Úgy gondoljuk, hogy a zenélésen kívül adnunk kell olyan plusz élményeket – nem csak a közönségnek, hanem saját magunknak is –, amire sok-sok év múlva is izgalommal emlékezünk vissza.

A családotok mit szól a munkásságotokhoz? A turnék alatt veletek tudnak tartani?

B. L.: Amikor megismertük egymást a párjainkkal, akkor már egyértelmű volt, hogy mi a célunk, tudták, hogy mit vállalnak, ehhez az életformához szoktak hozzá ők is. A nyár folyamán igyekszünk, hogy minél többször el tudjanak velünk jönni, minél jobban részesei legyenek ennek a miliőnek, amiben benne vagyunk. Problémánk ebből szerencsére soha nem volt.

Sok díjat nyertetek már el. Melyikre vagytok a legbüszkébbek?

B. N.: Szeretjük, ha a közönség mellett a szakma is kimutatja, hogy mennyire értékel minket. A Petőfi-díjra vagyunk a legbüszkébbek. Nem is a díj számít, hogy kapjunk valamit, hanem már a nevezés maga, ami azt jelenti, hogy benne vagyunk a szakmában, élő, alkotó zenekarként gondolnak ránk.

Jelenleg milyen rövidtávú célok lebegnek előttetek?

B. L.: Jelen pillanatban a most kivitelezés alatt álló Csillag az égen című projektünkre koncentrálunk, ami egy színházi körülmények közé tervezett Bagossy Brothers Company koncert lesz. Át lesznek hangszerelve a dalaink népzenei köntösbe, ki fog egészíteni minket egy tánckar és öt népzenész. Nem csak a dalok lesznek főszerepben, hanem a történetünk is. Októberben lesz a bemutatója az Erkel Színházban.

Páli Borbála