Page 16 - 01.pdf
P. 16

MÁS.VILÁG
                                 80 lap alatt a Föld körül


       Madársziget, Szűz Mária háza,


       elveszett görög város?


               Törökország







       AUGUSZTUS ÉS SZEPTEMBER KÖZÖTT VOLT SZERENCSÉM BEJÁRNI TÖRÖKORSZÁG
       NYUGATI RÉSZÉT, ÉS FELFEDEZNI AZ ORSZÁG TERMÉSZETI ÉS KULTURÁLIS KINCSEIT.
       AZ UTAM 2 ÉS FÉL HÉTIG TARTOTT, ÉS EZALATT 4 HELYET LÁTOGATTAM MEG.
       .¸=7( 92/7 .8Œ$'$6,  (3+(686  &(60( «6 ,=0,5



       A repülőgépem Izmirben landolt, de innen az   Az édességeket sem szabad
       utam egyenesen a nagyjából 60 km-re fekvő   elhanyagolnunk, hiszen a törökök
       Kuşadası-ba vezetett, avagy a Madárszigetre,   nagyon édesszájúak, így cukorból nem
       ami egy nagy üdülőváros Törökország   szenvedtem hiányt a nyaralás alatt.
       Égei-tenger partján. A nevével ellentétben nem   A baklava itthon is a kedvenceim közé
       egy szigetről van szó, mivel ha megnézzük   tartozik, de Törökországban ettem életem
       a térképet, nem választja el víz Törökország   legjobbját! Ettem még künefét, ami cérnametélt
       partjaitól. A Kuşadası név a török kuş (madár)   megsütve, cukormázzal leöntve, a tetején
       és ada (sziget) szavakból származik, mivel a   egy kis vajjal, de kipróbáltam a bombát
       város madárfej alakú a tenger felől nézve.    (tömény csokoládéval töltött tésztaféle),
                                         török brownie-t, és a Budapeşte szeletet,
       HOGYAN LÁTTAM TURISTAKÉNT?        ami egy gyümölcsös, krémes sütemény.
       A földrajzi és történelmi rövid bevezető   Igen, a mi Budapestünk, és egy magyar
       után ugorjunk a kulturális részére, avagy   cukrász után kapta a nevét, aki megalkotta
       hogyan láttam utazóként a helyet.   a receptjét és Budapestről származott.  Dubaiból érkeznek hozzá a vásárlók. Később
        Odavoltam a mediterrán hangulatáért,                                azt is megtudtuk, hogy tízéves kora óta tanulja
       az égei tenger környékére jellemző   TEA, AMIT NEM ILLIK             a szakmát, amiben immár 40 éve dolgozik.
       rózsaszín virág borította utcáiért, a törökök   ELUTASÍTANI          A barátságos hölgy, Daria átvitt minket a
       vendégszeretetéért, na és a fagyijukért!  A török sorozatokban mindig mindenki teázik,   műhelybe, ahol megmutatta, hogyan készül el
        Előfordulhat, hogy láttál már olyan videót,   és ez a valóságban sincs másképp. Bárhova   egy-egy darab, és én is kipróbálhattam magam
       ahol a „gyanútlan” turista szeretne egy   betértem, étterembe, vagy vendégségbe   a szövésben. Merthogy szálanként készülnek,
       fagylaltot, de az árus nem adja olyan könnyen,   mentem, teával vagy kávéval kínáltak, amit   átlagban 2 év alatt. Itt tartózkodásom alatt
       és a tölcsérrel különféle trükköket mutat   illett elfogadnom. A török teáról azt érdemes   többször meglátogattuk őt a boltban, sokat
       be. Ez velem is megtörtént, és imádtam!  tudni, hogy igen erősre főzik, bár mint   beszélgettünk, és még egy fotó is készült rólunk.
        De kíváncsi voltam, mitől marad fenn a fagyi,   később megtudtam, szólnom kellett volna,
       ha fejjel lefelé fordítják. A titok a masztika, ami   hogy én „világosan”, vagyis gyengén kérem.   EPHESUS, MÁRIA HÁZ
       eredetileg a pisztáciafa gyantájából készülő,   És persze a vendégszeretet azt diktálta, ha   Kuşadası-tól nem messze található Ephesus
       gumiszerű anyag. A törökök fagyiba, kávéba,   megittam, rögtön hozták az utánpótlást.  (magyarosan Efeszosz), ami egy görög
       süteménybe teszik, de készítenek belőle                              polisz volt, Ionia legfontosabb központja. A
       rágógumit is. Íze elsőre kellemetlen, de a fagyit   NEM MINDENNAPI ÉLMÉNYEK   helyet 1954-ben kezdték el feltárni a britek
       legalább csodálatosan nyúlóssá varázsolja.   Ha külföldön járok, igyekszem a valós arcát   és az osztrákok, ami azóta is zajlik, hiszen
                                         megismerni a helynek. Így történhetett   mindig találnak valami újat. A város egy
       GASZTRONÓMIAI KITÉRŐ              meg, hogy a tengerpart helyett szívesebben   hatalmas pusztában terül el, ami nyáron
       Ha már a török konyha, érdemes megkóstolnunk   jártam a kikötőt és a halpiacot, vagy   különösen forró, így az idelátogatóknak
       a helyi specialitásokat is, persze ha van hozzá   látogattam el a helyi szőnyegkészítőhöz, ahol   érdemes kalapot és sok vizet magukkal
       gyomrunk! Számomra meglepően finom volt   megtanultam, hogyan készül a szőnyeg.  vinniük, mivel a túra 4 órás. De megéri!
       a pacal leves, ami alapja a marhagyomor.   Amikor először betértem a boltba, csak egy   Olyan csodáknak lehetünk tanúi, mint
       A joghurtos, citrommal savanyított leves   bámészkodó voltam, az a tipikus: semmit-  Ephesus ikonikus épülete, Celsus könyvtára,
       remek egy forró nyári napon. Egy másik   nem-fogok-venni fajta. Ámulva néztem a falon   1 században épült lakóházak, Hadrianus
       kedvelt ételük a sült bél, ami úgy készül, mint   lógó – mint később kiderült – kézzel készült   temploma, egy színház és vásárcsarnok,
       a gyros hús, nyárson, fűszerezve. Azonban   darabokat. A boltban az eladóval hamar   meg rengeteg faragott kőszobor.
       ezt már nekem se vette be a gyomrom.   szóba elegyedtünk, aki felinvitált minket az   De nem messze található Szűz Mária
        A hely tengeri fekvéséből adódóan   emeletre, ahol a bemutató terem volt. Büszkén   háza is, keresztények és muszlimok kedvelt
       rengeteg halat lehet enni, sült hal   mesélte, hogy az itt látható szőnyegeket mind   zarándokhelye. A hagyomány szerint
       és szendvics formájában.          ő készíti, és az Egyesült Államokból, meg   Szűz Mária Krisztus halála után i. sz. 37-től
       16
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21