Page 13 - 01_32_nagy.pdf
P. 13
PRESS OF
A csokoládé
története
| Tóth Annabella, Fürkésző
| Svetozar Marković Gimnázium, Újvidék
Amerikában az aztékok már jóval az európai idején (1660-85) vált divatos itallá Angliában,
hódítók előtt is itták a csokoládét. 1519-ben, az első csokoládét is kínáló londoni vendéglő,
amikor a spanyolok a mai Mexikó területére a Chocolate House, 1657-ben nyílt meg. Az
érkeztek, Montezuma xocolatl-lal kínálta első angol csokoládégyár Bristolban épült,
Cortést. A maják birodalmában is ismert és 1728-ban. A szilárd csokoládét 1842-ben
fontos volt: a kakaóbabot más dél-amerikai kezdte árulni a Fry csokoládégyár, mely
kultúrákhoz hasonlóan fizetőeszközként később a ma is létező Cadbury cégbe
(is) használták. A kakaó neve is utal a olvadt. A csokoládészeletet 1847-ben
kereskedelemre; a „cacau” eredetileg egy találták fel. A svájci Nestlé fivérek 1876-ban
ige, jelentése: venni, cserélni, vásárolni. készítettek először tejcsokoládé-szeletet.
Amikor a majákat legyőzték az aztékok, a Rodolphe Lindt berni csokoládégyárában a
hadisarcot kakaóbabban kellett fizetniük. termékek minőségének javítása érdekében
Az aztékok már ízesítették a keserű italt új eljárásokat vezetett be, módosította a
fahéjjal, ánizzsal, vaníliával, kukoricaliszttel, csokoládégyártásnál használt alapanyagokat
és a legfontosabb, hogy elkészítése során és a főzési időket. 1880-ban felfedezte a mai
erjesztették is! Ennek köszönhetően sokkal élelmiszeriparban kenőgyúrásnak (vagy
lágyabb állagot és kevésbé keserű ízt értek el. konsolásnak) nevezett csokoládéfinomítást.
A forró csokoládét az 1600-as években illetve a Iágy fondant csokoládét.
kezdték Európában, II. Károly uralkodása
A koffein lassítja
A FIATALOK AGYÁNAK FEJLŐDÉSÉT!
| Varga Somogyi Árpád, Fürkésző
| Svetozar Marković Gimnázium, Újvidék
A serdülők sokat és mélyen alszanak, s ezáltal a mély alvás ideje rövidült, míg a tiszta vizet
érik meg az agy – írja a kutatást támogató Svájci ivó patkányokkal szemben sokkal kevesebb
Nemzeti Alap közleményében. Ez a folyamat idegsejt összeköttetésük maradt meg, vagyis
feltehetően a mély alvás idejében zajlik, lelassult az agy érési folyamata. Felvetődik
amikor fontos idegkapcsolódások épülnek a kérdés, nem nagy meggondolatlanság-e
ki, vagyis javul az agy teljesítőképessége. a fiatalok koffeinfogyasztása – tudva azt,
Állatkísérletekkel megállapították, hogy azok hogy ők az utolsó 30 évben 70%-kal több
a patkányok, amelyeknek sok koffeint adtak, koffeint visznek be a szervezetükbe.
13