Page 13 - 01_32_nagy.pdf
P. 13

PRESS OF


                  A csokoládé




                                     története







                                              | Tóth Annabella, Fürkésző
                                              | Svetozar Marković Gimnázium, Újvidék

                                              Amerikában az aztékok már jóval az európai   idején (1660-85) vált divatos itallá Angliában,
                                              hódítók előtt is itták a csokoládét. 1519-ben,   az első csokoládét is kínáló londoni vendéglő,
                                              amikor a spanyolok a mai Mexikó területére   a Chocolate House, 1657-ben nyílt meg. Az
                                              érkeztek, Montezuma xocolatl-lal kínálta   első angol csokoládégyár Bristolban épült,
                                              Cortést. A maják birodalmában is ismert és   1728-ban. A szilárd csokoládét 1842-ben
                                              fontos volt: a kakaóbabot más dél-amerikai   kezdte árulni a Fry csokoládégyár, mely
                                              kultúrákhoz hasonlóan fizetőeszközként   később a ma is létező Cadbury cégbe
                                              (is) használták. A kakaó neve is utal a   olvadt. A csokoládészeletet 1847-ben
                                              kereskedelemre; a „cacau” eredetileg egy   találták fel. A svájci Nestlé fivérek 1876-ban
                                              ige, jelentése: venni, cserélni, vásárolni.   készítettek először tejcsokoládé-szeletet.
                                              Amikor a majákat legyőzték az aztékok, a   Rodolphe Lindt berni csokoládégyárában a
                                              hadisarcot kakaóbabban kellett fizetniük.   termékek minőségének javítása érdekében
                                              Az aztékok már ízesítették a keserű italt   új eljárásokat vezetett be, módosította a
                                              fahéjjal, ánizzsal, vaníliával, kukoricaliszttel,   csokoládégyártásnál használt alapanyagokat
                                              és a legfontosabb, hogy elkészítése során   és a főzési időket. 1880-ban felfedezte a mai
                                              erjesztették is! Ennek köszönhetően sokkal   élelmiszeriparban kenőgyúrásnak (vagy
                                              lágyabb állagot és kevésbé keserű ízt értek el.  konsolásnak) nevezett csokoládéfinomítást.
                                               A forró csokoládét az 1600-as években   illetve a Iágy fondant csokoládét.
                                              kezdték Európában, II. Károly uralkodása



















                                             A koffein lassítja

                                             A FIATALOK AGYÁNAK FEJLŐDÉSÉT!




                                              | Varga Somogyi Árpád, Fürkésző
                                              | Svetozar Marković Gimnázium, Újvidék
                                              A serdülők sokat és mélyen alszanak, s ezáltal   a mély alvás ideje rövidült, míg a tiszta vizet
                                              érik meg az agy – írja a kutatást támogató Svájci   ivó patkányokkal szemben sokkal kevesebb
                                              Nemzeti Alap közleményében. Ez a folyamat   idegsejt összeköttetésük maradt meg, vagyis
                                              feltehetően a mély alvás idejében zajlik,   lelassult az agy érési folyamata. Felvetődik
                                              amikor fontos idegkapcsolódások épülnek   a kérdés, nem nagy meggondolatlanság-e
                                              ki, vagyis javul az agy teljesítőképessége.   a fiatalok koffeinfogyasztása – tudva azt,
                                              Állatkísérletekkel megállapították, hogy azok   hogy ők az utolsó 30 évben 70%-kal több
                                              a patkányok, amelyeknek sok koffeint adtak,   koffeint visznek be a szervezetükbe.
                                                                                                               13
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18