Page 23 - 01.pdf
P. 23

SOKAT BESZÉLNEK MOSTANÁBAN        illeszkedő módszerekkel. A külterjes állattartás
       ARRÓL, HOGY HA ÁTTÉRNÉNK AZ       ökológiai szempontból sokkal jobb hatású
       ELSŐSORBAN NÖVÉNYI ALAPÚ          lehet, mint az ipari rendszerű. Megfelelő
       TÁPLÁLKOZÁSRA, ILLETVE AZ         állatlétszám mellett segíthet például a gyepek
       ALTERNATÍV TÁPANYAGOKRA,          fenntartásában, növelheti a biodiverzitást.
       AZAZ AZ ÁLLATTENYÉSZTÉST
       HÁTTÉRBE SZORÍTANÁNK,             AZ IPARI ÁLLATTENYÉSZTÉSSEL
       AZ MILYEN NAGY HATÁSSAL           A KÖRNYEZETKÁROSÍTÓ HATÁSA
       LENNE KÖRNYEZETRE. EZ             A LEGNAGYOBB PROBLÉMA,
       VALÓBAN ÍGY VAN?                  VAGY AZ ÁLLATOKKAL VALÓ
       Ez egyértelműen sokat segítene. A táplálkozási   BÁNÁSMÓD UGYANEKKORA GOND?
       szokásainkat is át kellene ahhoz alakítani,   Mindkettő. Az intenzív állattartásnál a cél, hogy
       hogy a mezőgazdaság környezetterhelése   egységnyi területen minél nagyobb profitot
       csökkenjen. A mai szinthez képest kevesebb   állítsanak elő, ezért sok állatot kis helyre zsúfolnak
       hús fogyasztásával jelentősen vissza lehetne   össze, és nagy energiatartalmú takarmányokkal    Kajner Péter
       fogni például a mezőgazdaság terület-,   etetik őket, például gabonafélékkel, hogy
       illetve vízigényét. Már heti egy húsmentes   gyorsabban hízzanak. Környezeti szempontból
       nap is nagy lépés lenne ezen az úton.  vizsgálni kell azt is, hogy honnan szállítják   az erőforrásainkat. Fából készült bútorokat, papírt
        Az állattenyésztést nyilván nem megszüntetni   be és milyen módszerekkel állítják elő azt a   használunk, illetve fogyasztunk élelmiszereket.
       kell, hanem fenntartható szintre korlátozni, illetve   takarmányt, amit az állatoknak adnak. Azáltal,   Az, hogy milyen hatással vagyunk a környezetre,
       környezet- és állatbarát technológiákra lenne   hogy ilyen ipari módszereket alkalmaznak,   nem csak attól függ, hogy az erdőben, kirándulás
       szükséges áttérni. Az állatok többségét hazánkban  felgyorsítják az állatok életciklusát, a zsúfoltság   közben szemetelünk-e, letörünk-e ágakat vagy
       is ma intenzív telepeken tartják, ahol az intenzív   miatt az állatok idegesebbek, a betegségek   egy eldobott csikk tüzet okoz-e, hanem attól
       növénytermesztésből származó takarmánnyal   is könnyebben terjedhetnek köztük. Szűk   is függ, hogy milyen ütemben használjuk el az
       etetik őket, ezzel szemben az extenzív (külterjes),   istállókban, ketrecekben élik rövid kis életüket.  erőforrásainkat. Ha például újrahasznosított
       legeltető állattartás háttérbe szorult. Utóbbinak   A másik jelentős szempont az intenzív telepek   papírt használunk, azzal is védhetjük az
       a lényege, hogy arra alkalmas területen arra   esetében, hogy az egyszerűbb tartás érdekében   erdőket. Vásárláskor kereshetünk olyan
       alkalmas fajokat tartsanak, a táji adottságokhoz   gyakran ún. hígtrágyás rendszerekben tartják az   erdőgazdálkodókat, akik felelősen gazdálkodva
                                         állatokat, vagyis vízöblítéssel mossák ki a trágyát   állítják elő a faanyagot. Kulcsfontosságú, hogy a
                                         alóluk. Ha ezt a nagy mennyiségű trágyát nem   fából készült termékekből csak annyit használjunk,
                                         kezelik megfelelően, talaj-, illetve vízszennyezést   ami feltétlenül szükséges és lehetőség szerint minél
                                         okozhat. Ma már a trágyakezelés nagyrészt   tovább használjuk őket, hogy a fogyasztásunkat
                                         szigorú környezeti előírások mellett zajlik. A   ésszerűsíteni tudjuk. A túlfogyasztás, habár
                                         trágya mégis inkább gond, mint erőforrás, mivel   láthatatlanul, de kárt okoz az erdőkben.
                                         szerves trágya helyett a növénytermesztésben
                                         jellemzően műtrágyát használnak.   HOGYAN CSÖKKENTHETJÜK AZ
                                                                           ÖKOLÓGIAI LÁBNYOMUNKAT?
                                         A MEZŐGAZDASÁG HOZZÁJÁRUL         Egyéni szinten nagy szerepe van annak, hogy
                                         AZ ERDŐK CSÖKKENÉSÉHEZ?           fogyasztásunkat ésszerű mértékre csökkentsük.
                                         A mezőgazdasági területek terjeszkedése   A fogyasztói társadalomban nap mint nap arra
                                         érdekében az erdőirtás ma Magyarországon   próbálnak minket rávenni, hogy minél többet,
                                         nem jellemző, mert a természetes erdőink nagy   minél gyorsabban fogyasszunk, dobjuk el, amink
                                         részét már évszázadokkal ezelőtt kiirtottuk.   van, vegyünk újat. Fel kell tennünk a kérdést
                                         Azt lehet mondani, hogy a statisztikailag   egy-egy beszerzés előtt: kell ez nekem, vagy csak
                                         nyilvántartott erdőterületek inkább növekedőben   rá akarnak venni valamire? Ha kevesebbet, de
                                         vannak Európában. Az Amazonas mentén,   ésszel fogyasztunk, akkor életünk is jobbá válhat
                                         Brazíliában jellemző ma, hogy szántó- és   és a környezetet is kevésbé terheljük. Étrendünk
                                         legelőterületekért erdőket égetnek fel, de ami   alakításával, húsmentes napokkal vagy az
                                         ott zajlik, az nálunk pár száz évvel ezelőtt már   olyan távoli tájakról származó élvezeti cikkek,
                                         végbement. Hazánkban ennél nagyobb gond,   mint a csokoládé vagy a kávé fogyasztásának
                                         hogy erdeink jelentős része csak papíron erdő,   visszafogásával is csökkenthetjük az ökológiai
                                         valójában csak fajszegény faültetvény, például   lábnyomunkat. Ha pedig már fogyasztjuk őket,
                                         nemesnyaras. Dominál a vágásos üzemmód még   érdemes odafigyelni, milyen forrásból származnak
                                         a természetszerű, védett erdeinkben is, azaz ha   ezek a termékek. Lehetőség szerint bio- vagy
                                         egy erdőrészlet vágásérett lesz, gyakorlatilag   méltányos (fair) gazdálkodásból, illetve olyan
                                         tarra vágják, majd újratelepítik. Ez erdeink   termelőktől érdemes vásárolnunk, akikről
                                         biodiverzitására nagyon káros hatással van.   tudjuk, hogy emberségesen bánnak az állatokkal,
                                         Ehelyett inkább a szálaló technológiára kellene   környezetkímélő gazdálkodást folytatnak. Ha a
                                         áttérni, ami folyamatos erdőborítást biztosít.   saját életünkben már megtettük az első lépéseket,
                                                                           érdemes ezen az úton továbbmenni és olyan
                                         EGYÉNI SZINTEN MIVEL OKOZUNK      szervezetek munkájába bekapcsolódni, amelyek
                                         KÁRT ERDEINKNEK?                  az ökológiai fenntarthatóságért dolgoznak.
                                         Fontos figyelembe venni, hogy akkor is, ha egy
                                         panellakásban élünk, valahonnan beszerezzük          (Bihari Bernadett Luca)
                                                                                                          23
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28