Page 7 - 01.pdf
P. 7
PRESS OF
Mikulás
| Krassó Márton, Török Flóris Újság,
| Török Flóris Általános Iskola, Budapest
A piros palástban, püspöksüvegben és
pásztorbottal ajándékokat osztó Mikulás
eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent
Miklósnak, a Lycia római provinciában fekvő
Myra püspökének népies alakja. Szent Miklós
a gyermekek és diákok védőszentje, ezért a
későbbi korokban a népi vallásosság hatására
kialakult ajándékosztó püspöksüveges
Mikulás előképének és mintájának
tartják. A finn mikulást Joulupukkinak
hívják. Mi tejjel és sütivel várjuk a kedves
öreg fehérszakállút. Sok játékot hoz a jó
gyereknek, a rossznak pedig virgácsot.
Remélem, ti is várjátok már december
6-át, mert akkor száll fel a rénszarvasai
és szánja segítségével. Kívánom, hogy a
csizmátokban legyen mindenféle finomság!
A szaloncukor története
A SZALONCUKOR HAGYOMÁNYOS MAGYAR ÉDESSÉG, SELYEMPAPÍRBA
CSOMAGOLT, CSOKOLÁDÉBA MÁRTOTT CUKORKA, AMELYET MÉLTÁN
NEVEZHETÜNK HUNGARIKUMNAK, HISZEN CSAK MI MAGYAROK DÍSZÍTJÜK
E PAPÍRBA CSOMAGOLT ÉDESSÉGGEL A KARÁCSONYFÁT.
| Tompa Ádám, Török Flóris Újság,
| Török Flóris Általános Iskola, Budapest
A szaloncukor őse a fondant cukor, Általában minden híres fővárosi cukrászdának
amelyet a franciák kezdtek el készíteni a saját titkos szaloncukor receptje volt, az RECEPTAJÁNLÓ
XIV. században – ez tulajdonképpen egy elkészült édesség pedig elegáns csomagolásban A házilag készített szaloncukorhoz
cukorból készült máz. A franciáktól német került a vásárlókhoz. Mivel rengeteg volt a szükségünk van:
közvetítéssel, a bevándorló cukorműveseken családi recept is, óriási volt a választék. • fél kiló cukorra,
keresztül jutott el a fondantkészítés A szaloncukor neve a német • 1,5 dl vízre,
menete, amiből a XIX. század közepe „Salonzuckerl” szóból ered, még Jókai Mór is • 10 dkg minimum 60
felé válhatott valódi szaloncukor. szalonczukkedlinek nevezte az édességet. százalékos csokoládéra,
Magyarországon az első karácsonyfát • 10 dkg nagyon apróra vágott mazsolára,
gyümölcsökkel, aszalt finomságokkal, A cukrot forraljuk a vízzel körülbelül tíz • 20 dkg darált dióra,
papírból kivágott díszekkel, percig. Akkor jó, ha annyira sűrű már, hogy • 10 dkg dióra,
süteményekkel ékesítették, a szaloncukor- nem folyik szét. Hűtsük le egy kicsit, ekkor • 10 dkg darált kekszre,
készítés és a fa ezzel való díszítése elkezd kifehéredni, időnként kavarjuk meg. • egy darab narancs héjára,
az 1800-as évek végén terjedt el. Amikor már jó sűrű lesz, keverjük hozzá a • kakaóra.
Kezdetben a selyempapírba egyszerű csokit és a vajat. Hagyjuk száradni, a legjobb,
cukorkákat vagy csokigolyókat csomagoltak, ha a következő napig. Utána öntsük hozzá
majd a XIX. század végétől a cukrászok a diót, a mazsolát, a kekszet, a narancs legyen. Formázzunk belőle szaloncukrokat,
már mintakönyv alapján készítették héját, és jól gyúrjuk össze. A hagyományos majd a kakaóban hempergessük meg, és
a szaloncukrokat a kívánt ízűre. kókuszgolyónál keményebb massza csomagoljuk be díszes papirkákba.
7