Page 7 - 01.pdf
P. 7

PRESS OF



                                                                            Mikulás






                                                                              | Krassó Márton, Török Flóris Újság,
                                                                              | Török Flóris Általános Iskola, Budapest
                                                                             A piros palástban, püspöksüvegben és
                                                                             pásztorbottal ajándékokat osztó Mikulás
                                                                             eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent
                                                                             Miklósnak, a Lycia római provinciában fekvő
                                                                             Myra püspökének népies alakja. Szent Miklós
                                                                             a gyermekek és diákok védőszentje, ezért a
                                                                             későbbi korokban a népi vallásosság hatására
                                                                             kialakult ajándékosztó püspöksüveges
                                                                             Mikulás előképének és mintájának
                                                                             tartják. A finn mikulást Joulupukkinak
                                                                             hívják. Mi tejjel és sütivel várjuk a kedves
                                                                             öreg fehérszakállút. Sok játékot hoz a jó
                                                                             gyereknek, a rossznak pedig virgácsot.
                                                                             Remélem, ti is várjátok már december
                                                                             6-át, mert akkor száll fel a rénszarvasai
                                                                             és szánja segítségével. Kívánom, hogy a
                                                                             csizmátokban legyen mindenféle finomság!








       A szaloncukor története





       A SZALONCUKOR HAGYOMÁNYOS MAGYAR ÉDESSÉG, SELYEMPAPÍRBA
       CSOMAGOLT, CSOKOLÁDÉBA MÁRTOTT CUKORKA, AMELYET MÉLTÁN
       NEVEZHETÜNK HUNGARIKUMNAK, HISZEN CSAK MI MAGYAROK DÍSZÍTJÜK
       E PAPÍRBA CSOMAGOLT ÉDESSÉGGEL A KARÁCSONYFÁT.

        | Tompa Ádám, Török Flóris Újság,
        | Török Flóris Általános Iskola, Budapest
       A szaloncukor őse a fondant cukor,   Általában minden híres fővárosi cukrászdának
       amelyet a franciák kezdtek el készíteni a   saját titkos szaloncukor receptje volt, az   RECEPTAJÁNLÓ
       XIV. században – ez tulajdonképpen egy   elkészült édesség pedig elegáns csomagolásban   A házilag készített szaloncukorhoz
       cukorból készült máz. A franciáktól német   került a vásárlókhoz. Mivel rengeteg volt a   szükségünk van:
       közvetítéssel, a bevándorló cukorműveseken   családi recept is, óriási volt a választék.  • fél kiló cukorra,
       keresztül jutott el a fondantkészítés   A szaloncukor neve a német    • 1,5 dl vízre,
       menete, amiből a XIX. század közepe   „Salonzuckerl” szóból ered, még Jókai Mór is   • 10 dkg minimum 60
       felé válhatott valódi szaloncukor.  szalonczukkedlinek nevezte az édességet.  százalékos csokoládéra,
        Magyarországon az első karácsonyfát                                  • 10 dkg nagyon apróra vágott mazsolára,
       gyümölcsökkel, aszalt finomságokkal,   A cukrot forraljuk a vízzel körülbelül tíz   • 20 dkg darált dióra,
       papírból kivágott díszekkel,      percig. Akkor jó, ha annyira sűrű már, hogy   • 10 dkg dióra,
       süteményekkel ékesítették, a szaloncukor-  nem folyik szét. Hűtsük le egy kicsit, ekkor   • 10 dkg darált kekszre,
       készítés és a fa ezzel való díszítése   elkezd kifehéredni, időnként kavarjuk meg.   • egy darab narancs héjára,
       az 1800-as évek végén terjedt el.  Amikor már jó sűrű lesz, keverjük hozzá a   • kakaóra.
        Kezdetben a selyempapírba egyszerű   csokit és a vajat. Hagyjuk száradni, a legjobb,
       cukorkákat vagy csokigolyókat csomagoltak,   ha a következő napig. Utána öntsük hozzá
       majd a XIX. század végétől a cukrászok   a diót, a mazsolát, a kekszet, a narancs   legyen. Formázzunk belőle szaloncukrokat,
       már mintakönyv alapján készítették   héját, és jól gyúrjuk össze. A hagyományos   majd a kakaóban hempergessük meg, és
       a szaloncukrokat a kívánt ízűre.  kókuszgolyónál keményebb massza    csomagoljuk be díszes papirkákba.
                                                                                                            7
   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12