Page 21 - DUE_Tallozo_2020_oktober.pdf
P. 21

NÉGYSZEMKÖZT





       +211$1 -g77 $ )ĝ=e6                csinálni, vagy hogyan készül a pörkölt. És   nélkül vágtunk bele a dolgokba. Úgyhogy
       6=(5(7(7(" .,7ĝ/ 7$18/7$'          rájöttem, tök jó, ha tudok csinálni pörköltet   ezek voltak a nehézségek, bár azt tök szívesen
       0(* $= $/$32.$7"                   nokedlivel, és ott vannak a hazai ízek.   vállaltuk, hogy nagyon sokat kell dolgozni. Az
       Az apai nagymamám és édesapám is                                     első két évet úgy nyomtuk végig, hogy heti
       szakács végzettségű, úgyhogy vendéglátós   0, $ 9e/(0e1<(' $55Ð/     hét napban dolgoztunk, naponta 10-12 órákat,
       családba születtem. Már óvodás koromban   +2*< 0,1'(1., 78' )ĝ=1,"   szóval nagyon keményen toltuk az elején.
       bejártam a nagyinak, meg az apu által   .(// +2==É 7(+(76e*
       vezetett étteremnek a konyhájába,   9$*< %É5.,%ĝ/ /(+(7              +2*<$1 $/$.8/7 $ 7g57e1(7
       és néztem az egész folyamatot.     352), 6=$.É&6"                    0,87É1 /(*<É57277É.
       Egyébként édesapámnak mindig is volt   Érdeklődéssel, meg lelkesedéssel az ember   $= (/6ĝ 5e6=(.(7  $..25 0e*
       valamiféle vendéglátós vállalkozása, például   szinte mindent meg tud tanulni. Egy jó   6=É51<$6 Ì=9$'É6= 1e9(1"
       kisvendéglője, nagyobb vendéglője, meg   színvonalú szakács bárkiből lehet, akár   0, +2=7$ 0(* $ 6,.(57"
       ír sörözője, aztán rendezvényszervező   hobbi szinten, akár a szakmában. Nyilván   Nekünk szerencsénk volt olyan értelemben,
       cége. Tehát gyakorlatilag kiskoromtól fogva   a kiemelkedő tehetség itt is megnyilvánul,   hogy az Index szerkesztői már az első
       folyamatosan ezt láttam. Utána pedig,   és azért Michelin-csillagos séf már csak   videónkat, ami még Szárnyas Ízvadász
       amikor középiskolás lettem, már elkezdtem   kevés emberből lehet, de az alap, az   néven futott, lehozták a címlapon. Aztán
       hétvégi kisegítőként pincérkedni, és akkor   mindenkinek adott. Sőt, én szorgalmaznám   megcsináltuk a következő videót, és a
       már a munka is megérintett. Eleve a Xántus   akár azt is, hogy az általános iskolában   szerkesztők azt is kitették a címlapra,
       János Idegenforgalmi Szakközépiskolába   a gyerekek kezdjenek el tanulni egy kis   és a harmadik videó után már maga a
       jártam, ott is tanultunk gasztronómiát,   gasztronómiát, mert szerintem az életben   szerkesztőség hívott, hogy látják, milyen
       vendéglátást. Utána pedig a BGF-en tanultam   gyakrabban fog mindenki csirkepörköltet   jópofa főzős videókat készítünk, és van-e
       vendéglátó és szálloda szakon. Úgyhogy elég   csinálni, mint mondjuk egy háromszögnek   kedvünk ezt így rendszeresen gyártani. És
       sok szálon kötődőm a gasztronómiához.  a területét a szögei alapján kiszámolni.   miután felajánlották ezt a lehetőséget, tudtunk
                                                                            szerezni magunknak szponzort. Az Electrolux
       0, 92/7 $= $= e7(/                 0,9(/ )2*/$/.2=7É/                rögtön fejest ugrott, és a mai napig az egyik
       $0,7 (/ĝ6=g5 (/ 78'7É/             $ 7(/(9Ì=,Ð=É6 e6                 fontos támogatója a Street Kitchennek.
       g1É//Ð$1 .e6=Ì7(1,"                $ 675((7 .,7&+(1 (/ĝ77"           Úgyhogy azt mondom, nagyon gyorsan
       Már egészen kiskoromban elkezdtem   Édesapámmal dolgoztam együtt. A   eljutottunk oda, hogy minket észrevegyenek,
       anyu segítségével főzögetni. Arra tökre   fősuli elvégzése után az ő rendezvényes   és hogy ebből valami pénzünk is legyen.
       emlékszem, hogy az első kaja az egy   cégénél kezdtem el dolgozni. Gyakorlatilag
       kókuszgolyó volt. Tudom, nem nagy szám,   végigjártam a ranglétrát, pincérként kezdtem,   9e*(=(7h/  0,7 h=(11e/
       de hát ez van, be kell vallanom az igazságot.   és a végén apu mellett a cég vezetőjévé   $= 2/9$6Ð.1$."
       Akkor egyébként rákattantam arra, hogy   váltam. Aztán ez a cég a 2008-as gazdasági   Az tök fontos, és ezt máskor is elmeséltem
       az anyutól megtanult recepteket egy kis   válságban tönkrement, és akkor kellett egy   fiataloknak, hogy én azért szoktam vállalni
       saját receptfüzetbe elkezdtem gyűjteni.   nagyot váltanunk. Tulajdonképpen nekem   a múltbeli kudarcaimat, mert szerintem
                                          onnan jött az ötlet, hogy ha már ennyire   az egy jó példa, hogy már 36 éves voltam,
       +É1< e9(6 92/7É/"                  szeretjük a gasztronómiát, meg ennyire   amikor ebbe az egészbe belevágtam. Nekem
       Olyan 8-9 éves. Vicces visszagondolni, mert   fontosnak tartom azt, hogy az emberek otthon   36 évesen még egy százezer forint értékű
       nehogy azt gondold, hogy egész életemben   megtanuljanak főzni, akkor az öcsémmel   autó volt a tulajdonomban, és ennyi volt az
       arra vágytam, hogy majd szakácskönyveket   készíthetnénk főzős videókat, ebből született   összvagyonom, ami húsz éves korban nagyon
       fogok kiadni. Ez akkor érdekelt, de aztán   később a Street Kitchen. Ez 2013-ban volt.  poén, viszont ennyi idősen már ijesztő lehet
       teljesen elfeledkeztem róla. Szóval az, hogy az                      egy kicsit. Legalábbis nekem nyomasztó volt,
       embereknek én a gasztronómiáról meséljek,   0, 92/7 9(/( $ &e/272."   hogy ennyire nem akar összejönni semmi.
       csak sokkal később jött az életembe.  Az elsődleges célunk az volt, hogy egy olyan   És szerintem ez egy jó példa lehet, hogy
                                          munkát találjunk, amiből meg lehet élni. Bár   valakinek 36 éves korában is beindulhatnak
       2/9$67$0 (*< ,17(5-Ô%$1            sokan biztos azt szeretnék hallani, hogy ez   a dolgai, csak nagyon szorgalmasnak kell
       +2*< $ )ĝ=e6 .25É%%$1              egy szerelemnek indult, és aztán lett belőle   lenni. Persze azt mondani egy tizenévesnek,
       +2%%, 92/7 $ 6=É02'5$  0,          egy komolyabb vállalkozás, de ez nem így   hogy legyen szorgalmas, kicsit béna, de
       92/7 $= $= e/0e1<  $0, 0,$77       van. Nyilván szeretjük, amit csinálunk,   aki megnézi az én sztorimat, láthatja, hogy
       (/.(='7e/ .202/<$%%$1              de mi ezt rögtön üzleti céllal indítottuk.  a szorgalom nem feltétlenül egy stréber
       ,6 )2*/$/.2=1, 9(/("                                                 dolog. De közben én úgy voltam szorgalmas,
       Hobbim is, meg egyfajta életösztön. Igazából   0,/<(1 1(+e=6e*(.%(   hogy halál lazán, meg imádtam ezt az
       a főzéstudományomban a nagy áttörést az   h7.g=7(7(."                egészet. Szóval nem túlgörcsölve, bátran
       jelentette, amikor 22 évesen kiköltöztem   Az elején rutintalanok voltunk, ezért   és rendkívül elszántam csináltam ezeket
       Ausztráliába. Eredetileg 3 hónapra indultam,   nagyon sok energiát kellett belepakolnunk   a dolgokat, és ez sikert hozott, de nyilván
       végül 9 lett belőle, és ott tapasztaltam meg   minden egyes videóba, főleg, hogy ekkor   sok szerencse és munka is kellett hozzá.
       először anyukám főztjének a hiányát, mivel   még mindketten rendes munkahelyen
       addig a szüleimnél laktam. És akkor jöttem rá,   dolgoztunk. Emlékszem, az első videónkat   Ha szeretnél még többet megtudni Zé-ről, a
       amikor egyedül kellett megállnom a lábamon,   két nap alatt vettük föl. Mostanában egy   Konyhafőnökről, vagy a Street Kitchenről,
       hogy tök jók a helyi hamburgerek, de jó   ilyen főzős videó kb. annyi idő alatt készül   a teljes interjúért kattints a due.hu-ra!
       lenne valamilyen házias kosztot is enni. És   el, mint amennyi idő alatt valójában az étel
       elkezdtem anyukámat hívogatni Sydneyből,   is, tehát egy óra alatt fölveszünk egy részt.  (Bihari Bernadett Luca)
       hogy hogyan kell a zöldbabfőzeléket   Probléma volt még, hogy mindenféle tőke

                                                                                                          21
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26