Page 15 - 01.pdf
P. 15
BETÖLTJÜK AZ ŰRT
$ URYDWRW D] (PEHUL (U×IRUUÃVRN 0LQLV]WËULXPD WÃPRJDWMD
CUKORMÁZAS
MINDENNAPOK
HA KÖZELEG ANYU SZÜLINAPJA, BEMÉSZ A CUKIBA. HA SZOMORÚ
9$*< «6 9$/$0, «'(65( 9£*<6= %(0«6= $ &8.,%$ 0,(/·77
ELINDULSZ KIBÉKÜLNI A PÁRODDAL, BEMÉSZ A CUKIBA.
'( *21'2/.2'7£/ 0£5 $=21 +2*< .,.
.«6=¯7,. $ 62. 62. ),1206£*27"
&8.5£6=1$. /(11, 0(1·
Kezdjük rögtön a tévhitek eloszlatásával.
A Horváth Cukrászdába sok hobbicukrász
érkezik, aki a jelenlegi hivatását szeretné
a cukrászatra váltani. Az állásinterjúk
során Vaslóczki Orsolya, a budapesti
SUGAR! Design Cukrászda cukrásza és a
2017-es Magyarország Tortája megalkotója
legtöbbször azt tapasztalja, hogy a jelentkezők
azt hiszik, ez egy hagyományos, 8 órás
munka, szabad hétvégékkel. Ez egyáltalán
nem így van. „Egy cukrász nagyon korán kel.
Amikor pedig versenyre készül, mert szeretné
megmérettetni magát, éjjel-nappal dolgozik.”
Egy átlagos napon a cukrászok 4-5 óra
körül kelnek, beérnek a cukiba, elkezdik
feltölteni a pultot, készülnek a nyitásra. műveit, vagy – ami a legnagyobb segítség –,
Napközben az elfogyott sütik pótlásával részt venni külföldi tanfolyamokon online.
és a megrendelésekkel foglalatoskodnak. Ezekre általában 10 cukrászból 1 jut be.
Mindezt egy csapatvezető irányítása A modernizálásnál szem előtt kel tartani
alatt végzi 10-15, vagy akár 20 cukrász. a vásárlókat is. „A vidéki cukrászdában a VÁLASZD EZT A SZAKMÁT!
A legnagyobb nehézsége a szakmának hagyományos, házi készítésű süteményekre Habár rengeteg lemondással jár,
azonban nem a hosszú, 12-13 órás munkanap. van igény. A fővárosban képben kell lenni megvan a maga szépsége. Egész nap
Ahhoz hozzá lehet szokni. A folyamatos a trendekkel: mi a legújabb divatirányzat „kreálhatsz” és magadat adhatod
megújulás sokkal nagyobb kihívás. Mint a cukrászatban, a süteményekben, milyen egy-egy süteményben. Teljesen új
minden szakma, ez is sokat változott alapanyagokkal lehet dolgozni, hogyan tudom süti-kollekciókat alkothatsz más
az idők során, mind technológiában, megmozgatni a fiatalokat és becsalogatni cukrászokkal, akik szintén megosztják
mind a trendekben. 15 éve még csak az üzletbe” – mondja Vaslóczki Orsolya. elképzeléseiket. Folyamatosan
nehéz, vajas süteményeket készítettek A cukrászat – az előítéletek ellenére – fejlődhetsz, megújulhatsz.
és érintőlegesen beszéltek a mindenféle nemtől független. Míg a lányoknak általában
„mentes” édességekről. Ma már itt vannak a jobban megy a díszítés, a fiúk könnyűszerrel EZ KELL HOZZÁ:
mousse-ok, a könnyű, „lightos” sütemények, begyúrnak egy 15 kilós tésztát is. A cukrászok Kreatívnak kell lenned és nyitottnak
és ha betéved egy speciális igényű vásárló, ezért is dolgoznak csapatban az ötleteléstől az újdonságokra. Jó, ha van egy kis
tudni kell alternatívát kínálni neki. Az kezdve a megvalósításig. Akármilyen kézügyességed, állóképességed,
internet ebben nagy segítséget nyújt a mai aggályod van, oszlasd el és vágj bele! Nem és tudsz csapatban dolgozni.
cukrászoknak. Rá tudnak keresni a külföldi fogod megbánni (és a családod sem).
trendekre, megvizsgálni más cukrászok (Niks)
15